od Evropa1 » ned 02. čer 2013 13:26:39
Pokud se ještě vrátím k problému různého počtu per na krku orlice, pak ten může být způsoben například pouze vadou razidla, nebo nedoražením atd.
Bohužel fotografie mincí v internetových aukcích jsou v některých případech úmyslně na tak špatných úrovních, aby se nedal zaujmout seriozní pohled. Pak můžeme pouze sledovat náznak ikonografie, ale například v případě rubu dvoutolaru v aukci číslo 2082. to vinou katastrofálního vyobrazení není možné. Fotografie se nechá vždy upravit tak, aby zaretušovala možné vady zachovalosti, nebo určité nesrovnalosti padělku. Proto je nutné, pokud budeme kupovat dražší minci, abychom ji mohli zkoumat fyzicky a dalším předpokladem jsou praktické znalosti o způsobu ražby. V několika případech jsem byl svědkem označení naprosto dokonalých mincí za podezřelé, kdy se polovina dloholetých sběratelů přiklonila na jednu stranu, druhá na opačnou. Jindy jsem pozoroval jiného dlouholetého sběratele, který označil minci za padělek pouze podle nějakého třináctého smyslu, kdy věděl, že není pravá, ale nedokázal zaujmout jednoznačné stanovisko. Zde se jednalo o pouhou intuici, která, jak se později ukázalo, byla správná. Úmyslně jsem zde uvedl extrémní příklady, ale chci znovu upozornit na stav, kdy v internetových aukcích nakupuje spousta začátečníků bez nejmenších znalostí, podle nečitelných fotogragií a tento stav je pak živnou půdou pro prodej spousty padělků. Zajisté je pravdou, že většina těchto ražeb nese diletanské znaky, které jsou pro pokročilejšího sběratele lehce rozpoznatelné, ale bohužel pak je zde menší skupina téměř dokonalých padělků, se kterými si nebudou vědět rady ani ti znalí, i když je budou mít v ruce. U těchto padělků pak bude platit zákon věrné ikonografie, který nám nedovolí pouze podle fotografie rozpoznat pravý stav věci.